HTML

Trollbarlang

Windows és kitüremkedések, filmek, könyvek, buzulás.

Friss topikok

Címkék

auróra (1) ballmer (1) batman (1) bomba (1) elbocsátás (1) film (1) google (1) gyurma (1) kettlebell (1) microsoft (1) Microsoft (1) Nokia (1) okoskodás (2) pusztító (1) rant (1) sport (1) surface (1) tablet (1) TDKR (1) Címkefelhő

Elbocsát a Nokia

2012.06.14. 16:03 trolleádor

Közel tízezer embert rúg ki a Nokia, Elop leépít. 

Érdekes dolog ez. Rengetegen, rengetegszer megírták már, hogy a Nokia annak idején késve/egyáltalán nem reagált az iPhone megjelenésére 2007-ben, hanem továbbra is a Symbiant erőltették, majd, miután importálták Stephen Elop-ot a Microsofttól, ő könnyedén keresztülvitte, hogy a Nokia okostelefonjain Windows Phone 7 és annak utódai fussanak, elhagyva végre a Symbiant, és félúton kidobva a MeeGo-t, ami egy borzasztó erőteljesnek kinéző rendszer volt, csak persze elkésett. Ki akarna még egy újabb szoftverboltot szemmel követni? (Igaz, hogy mondjuk a Sony még mindig megengedi magának azt a luxust, hogy a Playstationból, PSPből, okostelefonokból összeszedett vásárlói adatokat ne fésülje össze egyetlen boltba)

Tavaly októberben megjelentek az első ilyen Nokiák (ekkor nekem már fél éve volt WP7-es telefonom, egy Omnia 7, imádom), kiderült, hogy eladtak a Lumiákból kétmilliót egy negyedév során. Közben  az Apple elpasszol 35 millió iPhone-t (és sok iPadet), a Lumiát relatív bukásként könyvelik el, részvények esni kezdenek.

Februárban többezres leépítés (erősen érintett a komáromi gyár, ami szinte a rendszerváltás óta létezik), majd mostantól tízezres karcsúsítás, eladják a Vertut (ami önmagában volt egy vicc.... kivéve, ha megnézzük a Toyota és a Lexus viszonyát), cél egymilliárd eurót megspórolni a bérköltségeken. Minden megy Ázsiába.

A Bloomberg híre, hogy a Nokia piaci értéke összességében tízmilliárd euró alá csökkent. Mi lesz most?

Most jön el Elop igazi ideje, aktiválódik a bele rejtett alvó program. Elérik, hogy az okostelefon-részleget (meg a hozzávalókat, pl. a Nokia Mapsot) leválasszák, azt a Microsoft felvásárolja (megtehetik, van negyvennyolcmilliárd dollárnyi szabad pénzük, ami csak áll, de fialni nem fial; most vették meg a Yammert, ami lényegében egy közösségi háló cégen belül, és nagyon-nagyon erősen, pl. Magyarországon is nyomulnak a felhőalapú Office-szal, meg az oktatási célú csomagjaikkal), és akkor eljön a leszámolás ideje, onnantól fogva a Microsoft és az Apple legalábbis a mobiltelefon-piacon párhuzamba lesz állítható: mindkettejüknek majdhogynem korlátlan mennyiségű készpénz áll rendelkezésükre, mindkettejüknek van befolyása a saját hardverre, és ne felejtsük el, hogy az MS-nek van már tapasztalata ezen a téren (az Xbox második generációja darálta le szépen a Playstation egyeduralmát játékkonzolilag).

Félreértés ne essék, bár nem mondhatom magam elfogulatlannak, viszont izgatottan várom, mi lesz ebből.

Szólj hozzá!

Címkék: okoskodás elbocsátás Nokia Microsoft

A bejegyzés trackback címe:

https://trollbarlang.blog.hu/api/trackback/id/tr834588254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása